Oprichting

Al heel wat jaren was het een stille droom van Andy Marti (trompettist) en Kim van de Voort (Es-klarinettiste) om een eigen blaaskapel op te richten, met mensen die ook helemaal gek zijn van Tsjechische blaasmuziek. Muzikanten die er net “iets” extra’s voor willen doen. Dat zijn vaak toch de muzikanten die deze muziek net iets anders aanvoelen en daardoor ook weten hoe deze muziek gespeeld dient te worden. Blaaskapel Štĕsti zal er naar streven om in hun muziek, de typische Tsjechische “drive” of interpretatie te spelen en dat kan alleen met de juiste mensen en op de juiste manier van repeteren.
Andy en Kim hebben vanaf 2008 het initiatief genomen en zijn aan de slag gegaan met hun plannen om vervolgens zo’ n 12 of 13 passende muzikanten te vinden.
Medio mei 2009 werd de eerste repetitie gepland met een man of acht. De opstart beviel intern zo goed, dat het muzikale enthousiasme zich naar de buitenwereld een weg ging zoeken. Vanaf dat moment kwamen muzikanten zelf informeren of zich oriënteren. En zo ontstond er langzaam maar zeker een vaste groep enthousiaste muzikanten.

Ons eerste optreden op 18 oktober 2009 en presentatie vond natuurlijk plaats in Boxmeer. Met z’n allen hadden we gehoopt dat ons eerste optreden gezellig, drukbezocht en vooral goed zou verlopen, maar dat het zo’n mooie avond is geworden hadden we nooit durven dromen. Dit eerste optreden van de muzikanten van Štĕsti smaakte naar meer. Bij deze willen we nogmaals iedereen bedanken die aanwezig was tijdens het optreden en de doop van blaaskapel Štĕsti.